PUTIN POTPUNO OTVORIO SVOJE KARTE: Postoji samo jedan način da Evropska unija pregura zimu

Ocenite tekst sa PET zvezdica
(0 votes)

STRUČNJACI iz Siemens Energi-a traže način da Evropljanima objasne zašto je obustavljen gas, a da zbace sa sebe odgovornost, ujedno tragajući za rešenjima energetske krize EU.

Prema prvim najavama, Gasprom je danas ponovo trebalo da pusti gas tim baltičkim gasovodom.

U međuvremenu su se pojavili novo tehnički problemi.

Stručnjaci Siemens Energi-a, koji inače proizvodi i održava turbine za gasovode, tvrde da su ruska objašnjenja razloga za obustavu zbog ispuštanja gasa na kompresorskoj stanici kod Sankt Peterburga veoma sumnjiva, a analitičari smatraju da ovim tvrdnjama pokušavaju da izbegnu sopstvenu odgovornost.

Naime, zemlje EU se nalaze u nezavidnoj i skoro bezizlaznoj situaciji jer im ponestaje ideja kako da premoste zimu.

S obzirom na to da se povećavaju šanse da Rusija neće ponovo otvoriti gasovod do područja najveće potrošnje u Evropi (Nemačka), šanse za recesiju u EU se definitivno povećavaju, piše Jutarnji.

Već tokom leta Gasprom je drastično smanjio isporuke Severnim tokom 1 na 20 odsto uobičajenog snabdevanja, što je udvostručilo cene gasa u EU.

Iako je situacija sa snabdevanjem gasom u EU mesecima dramatična, poslednjih nedelja cene ovog energenta su pale nakon informacija da su članice EU dva meseca pre roka dostigle cilj punjenja rezervoara za gas od 80 odsto, ali ove informacije mogu stvoriti lažan utisak o bezbednosti. Procenat popunjenosti rezervoara, naime, ne govori ništa o broju dana normalne potrošnje gasa koje pojedini član može da obezbedi iz ovih rezervoara.

Sada postaje očigledno da je glavni energetski scenario EU za ovu zimu onaj u kome zemlje članice uopšte ne moraju da računaju na bilo kakav nastavak isporuka iz Rusije, ako je to uopšte moguće.

Tanker brod

Zbog toga Simon Taljapijetra iz Brigelovog istraživačkog centra upozorava - Postoji samo jedan način da se EU pripremi za ovo: da smanji potražnju za gasom i strujom. To mora postati ključni prioritet evropskih politika -

Izjava Taljapijetrija deluje pomalo trapavo i ne nagoveštava rešenje krize u EU.

Nakon zatvaranja Severnog toka 1, od Rusije do EU rade još samo dva gasovoda. Jedan prolazi kroz Ukrajinu, a drugi kroz Crno more, odnosno Tursku.

Podsećamo, Mađarska je svoj problem s gasom rešila, uprkos negodovanju EU.

Opcija za koju se opredelila Mađarska se čini daleko mudrijom od utopističkog predloga Simona Taljapijetra.

U rubrici: Planeta
septembar 05, 2022

Ostavite komentar na ovaj tekst

MOŽDA VAS BUDE ZANIMALO

NAJNOVIJE YOUTUBE VIDEO VESTI

POGLEDAJTE SVE NOVE VESTI

NAJČITANIJE VESTI

TEKSTOVI U TRENDU